BAŞKANIMIZ SADETTİN BİLGİN TELEKONFERANS YÖNTEMİYLE BAKANLA KONUŞTU

03/06/2020

Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin BİLGİN katıldığı telekonferansta Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye Birecik ve Halfeti’deki konuları aktardı

Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin BİLGİN, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde 365 oda ve borsa başkanının da katılımlarıyla gerçekleşen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile istişare toplantısına katılarak bölge üreticilerinin taleplerini aktardı.

• Çiftçinin aldığı ürünlerden KDV kaldırılmalı, girdilerin maliyet fiyatları bu sayede düşürülmelidir.
  • Çiftçinin ürettiği ürünler tüccarlar tarafından ucuza alınmakta, fırsatçıların aldığı bu ucuza ürünler tüketiciye gelene kadar artarak fiyatlar katlanmaktadır. Bu durumun düzenlenmesi için serbest piyasanın Devlet tarafından kontrolü yasalarla sağlanmalıdır. Bir ürünün hangi fiyata alındığını, hangi fiyata satıldığı belli olmalı bu husus açıklığa kavuşturulmalıdır.  Eskiden hangi fiyata aldın hangi fiyata sattın diye yasa vardı, Türkiye’deki bütün ürünlerde alış ve satış fiyatları mutlaka yazılmalıdır.
  • Mazot fiyatları yüksek olduğundan dolayı Çiftçi traktörü ile tarlasını sürememektedir. Mazot fiyatları düşürülmelidir.
  • Elektrik fiyatları yüksek olduğundan dolayı çiftçi tarlasını sulayamamaktadır. Elektrik fiyatları düşürülmelidir.
  • Çiftçimiz ürettiği ürünlerden gelir elde edemediği ve zarar ettikleri için yaşadıkları köyünü ve tarlalarını terk ederek şehirlere yerleşmektedirler. Bu çiftçilerimizin köylerine ve topraklarına dönmeleri ve üretmeleri için devlet elini uzatmalı ve çiftçinin kalkınmasını sağlanmalıdır. Halen Çiftçilerimiz ürün toplarken işçi bulamamaktadır.
  • Şehirlerde her türlü yaşam imkânlarının köylere de getirilmesi gerekmekte olup ve köyleri de kalkındırılarak çiftçinin köyde kalması şehirlere ihtiyaç duymamaları sağlanmalı ki Çiftçiler köyünde kalıp tarlasını işlemeli ve üretmelidirler.
  • Ülkemizde akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve su fiyatları yükseldikçe üretilen ürünlerde yükselmektedir. Çiftçinin kullandığı akaryakıt, elektrik, doğalgaz ve Su’dan vergi alınmasın.
  • Çiftçinin kendi tapulu tarlasının yanında hazine arazisi varsa çiftçiye ürün yetiştirmek için hazine arazisi çiftçiye satılsın.

Başkanımız Sadettin BİLGİN, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilçemizin sorunlarını dinledikleri için teşekkürlerini iletti.