Gezilecek Yerler

1- Fırat Nehri Sahili:

Birecik’in en güzel yanı Fırat Nehri kenarına kurulmuş olmasıdır. Ağrı Diyadin’den başlayan Murat nehri ve Erzurum Dumludağ’dan başlayan Karasu Nehirlerinin birleşiminin devamında binlerce Km aktıktan sonra Birecik’ten geçen Fırat Nehri, kente çok şey kattığı ortada. Birecik’te dolaşırken kendinizi sanki deniz kenarında sahilde geziyormuş gibi hissedebilirsiniz. Uçuşan martıları besleyenler ve sahilde balık tutan insanları görünce bu anlattıklarıma hak vereceksiniz. Sahilde bulunan yürüyüş yolu boyunca çeşitli restoranlar, çocuk parkları, yeşil bahçeler ve kafeler bulmak mümkün. Özellikle çevre kentlerden şehir gürültüsünden kurtulmak isteyenlerin ve hafta sonu stresini atmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri Birecik diyebiliriz. Yolunuz buradan geçerse mutlaka uğramadan geçmeyin.
Fırat Nehri Sahil konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

"<yoastmark

2- Birecik Kalesi ve Surları:

Birecik kalesi, Asurlular döneminde yapılmış Birecik’in önemli tarihi eserlerinden biridir. Kale, Birecik’i çevreleyen surların devamında ayakta kalan ender kısmıdır. 13. Yüzyılda inşa edilen kale, Romalılar, franklar ve Memlüklü’ler döneminde toplamda üç kez onarım görmüştür. Birecik’in kuzeyinde bulunan kale, hemen nehir kenarında bulunmakta.

Büyük çoğunluğu tahribata uğramış ve günümüze çok az bölümü kalmış olan Birecik Surları ise üzerinde bulunan kitabeye göre 1483 yılında Memlüklü’ler tarafından yapılmıştır. Surların Urfa ve Meçan kapısı hala ayakta bulunmaktadır.

Birecik Kalesi ve Surları konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
"<yoastmark

3- Birecik Ulu Camii:

Birecik kent merkezinde bulunan Ulu camii, kitabeye göre Memlüklü Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından 1365 yılında yaptırıldığı yazmaktadır. Yakın zamanda birçok yerinde yeni eklemelerin yapıldığı Ulu Camii, tarihi görünümünü korumaktadır.

Birecik Ulu Camii konum bilgisi için lütfen tıklayınız.
"<yoastmark

4- Mahmut Paşa Camii ve Hamamı:

Mahmut Paşa Camii Birecik kent merkezinde bulunan tek minareli avlusunda şadırvanı bulunan günümüze kadar yaşamış ender eserlerden biridir. Kapısında bulunan kitabeye göre Mahmut Paşa tarafından 1573 tarihinde yaptırılmıştır. Burmalı silindirik bir minaresi bulunmaktadır. Hemen yanında ise Hamamı bulunmaktadır.

Birecik Ulu Camii konum bilgisi için lütfen tıklayınız.

5- Kelaynak Kuşları:

Kelaynak kuşları nesli tükenmekte olan ve Birecik ile özdeşleşmiş durumda olan bir kuş türü. Tarihe bakmak gerekirse, Nuh Peygamberin bereket sembolü olarak “Tufan’dan önce gemisine aldığı Kelaynak Kuşları geçmişte ülkemizden Kuzey Afrika’ya, Fas’tan Arap Yarımadasına kadar çok geniş bir çoğrafyada yaşıyorlarmış. Fakat zaman içerisinde avcılık ve üreme ortamlarının değiştirilmesi, rahatsız edilmesi gibi zararlı durumlardan dolayı sayılarında ciddi azalmalar meydana gelmiş. Günümüzde nesli tükenmekte olan bu kuş türü, dünyada Nil Nehri çevresinde ve ülkemizde sadece Birecik’te yaşamaktadır. Birecik’te bulunan Kelaynak Üreme İstasyonu sayesinde neslinin devamı sağlanmaktadır.

Birecik’e uğradığınızda kesinlikle bu nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarının neslinin devamını sağlamak için kurulan istasyona uğrayınız.

Kelaynak Kuşları Üreme İstasyonu konum bilgisi için lütfen tıklayınız.